هوش مالی یا سواد مالی یک مهارت ضروری است که آنچنان که باید به آن توجه نمی شود. با این حال، به شدت بر آینده عزیزان ما تأثیر می گذارد. پس این بار در دانجی به سراغ مبحث تقویت هوش مالی کودکان رفتیم و می خواهیم بدانیم چیست؟
متأسفانه در مدارس دنیا آموزش اقتصادی و مالی به بچه ها مرسوم نیست و در مدارس ما واقعاً از این چیزها صحبت نمی کنیم! در همین حال، اصطلاح «هوش مالی» را داریم که به میزان آگاهی یک فرد، جوان یا پیر، از امور مالی اشاره دارد. البته ممکن است «خواندن و نوشتن» اصطلاح درستی باشد، اما این دو عبارت یک معنا را میرسانند و به یک شکل به کار میروند. اگر بخواهیم شفاف باشیم، سواد مالی بیشتر بر ویژگی های اقتصادی و اجتماعی متمرکز است و سواد بیشتر بر کسب درآمد و یادگیری تمرکز دارد.
به گفته وب سایت Instopedia، "سواد مالی نقطه تلاقی مدیریت مالی، بدهی و بدهی است" که "برای تصمیم گیری های مالی آگاهانه ضروری است."
مشاوره
یک فرد باهوش مالی می داند که چگونه پول و دارایی خود را مدیریت کند و با استفاده مناسب از درآمد خود از بدهی جلوگیری کند. این فرد دانش و تجربه تصمیم گیری در مسائل مالی خود را دارد و می تواند فرصت های سرمایه گذاری را سبک یا سنگین در نظر بگیرد.
اهمیت تقویت هوش مالی کودکان
چه بخواهید چه نخواهید، پول و دارایی چیزهای مهمی در زندگی هستند. در این میان، تقویت هوش مالی کودکان به ویژه از سنین پایین نقش غیرقابل انکاری در آینده آنها خواهد داشت.
در اینجا برخی از مزایای کار بر روی اطلاعات مالی کودکان آورده شده است:
فرزند شما ارزش پول را درک می کند و کمتر خرج می کند. صحبت از قیمت چیزهای مختلف به تدریج مفهوم قیمت و ارزانی را به کودک می دهد.
وقتی بچه ها ارزش پول را می بینند آنها از دریافت هدیه لذت می برند.
اگر کودکان با انواع مختلفی از خطرات مالی آشنا شوند، در مورد تحمل بدهی های سنگین و یا گرفتار شدن در مشکلات در آینده بیشتر مراقب خواهند بود.
تمایل آنها به برنامه ریزی برای مشکلات آینده ممکن است افزایش یابد. به عنوان مثال، پس انداز برای تعطیلات، سرمایه گذاری در املاک و یا حتی پس انداز برای بازنشستگی.
عوامل موثر بر سواد مالی کودکان
سن و سطح رشد فعلی کودک به طور طبیعی بر درک آنها از مسائل مالی و تجاری تأثیر می گذارد. البته در مورد توصیه های مالی نظرات متفاوتی وجود دارد که کودکان در هر سنی می توانند آن ها را بیاموزند. علاوه بر این، روابط اجتماعی کودک، حضور او در اجتماع از عوامل موثری است که هوش مالی را تقویت خواهد کرد. عوامل مهم دیگر فرهنگ هستند. رسانه ها و اعضای خانواده؛ می تواند طرز تفکر همسالان و معلمان کودکان را توصیف کند. خانواده تأثیر انکارناپذیری بر دیدگاه کودک به ویژه در مسائل مالی دارد.
همانطور که برخی مطالعات نشان می دهد، شرکت کودکان در برنامه ها و دوره های آموزشی مالی می تواند تاثیر مثبت و قابل توجهی در تقویت هوش مالی داشته باشد. در این میان افتتاح حساب پس انداز برای فرزندان بسیار مهم است. نکته دیگری که نباید از آن غافل شد، میزان کنترل کودک یا نوجوان بر منابع مالی (کمک هزینه، هدایا، کار پاره وقت و...) است که در اختیار دارد.